Barnens idol Pippi Långstrump

Ibland önskar jag att jag som mamma var lite mer som Pippi Långstrump som barnen avgudar. Pippi har många karaktärsdrag som jag beundrar. Det bästa är såklart att hon inte bryr sig vad andra tycker om henne. Ibland kan jag tycka att vi lever i ett samhälle där alla måste passa in i en mall och ingen får sticka ut. Som mamma är jag jätterädd att mina barn ska bli retade på dagis eller i skolan så jag köper vissa barnkläder som kanske inte är så jättepraktiska utan mer fina. Tänk om alla kunde vara som Pippi, inte bry sig och vara snäll mot de svaga. Idag avundas jag dessutom hennes kappsäck full av pengar. Hade helt missat sommarens vattenräkning som inte var nådig efter poolen, så mina ekonomiska kalkyler sprack. Jag funderar att låna pengar på siten som jag sett många andra göra. Om jag ändå hade en pappa som var sjörövare och den där kappsäcken 😉

Pippis långa strumpor

Barstolar is da shit

Eller hur nu ungdomarna säger det hela. Det jag vill ha sagt är hur fruktansvärt bra det är med barstolar i hemmet har jag upptäckt, särskilt när man har barn. Vi köpte höj- och sänkbara barstolar till vår frukostbänk i köket i januari och vi är verkligen nöjda med dem. Det har verkligen blivit barnens favoritplats och här läser de läxor, äter frukost och pysslar. Det går att ställa in dem i perfekt höjd för barnen, att vi inte tänkt på det innan.
barstol

För er som är rädda att barnen ska trilla ner finns det barstolar som har både arm- och ryggstöd. Vi köpte våra snygga barstolar online. Vi köpte först två men de används så ofta så vi köpte två till. Det är inte bara barnen som använder dem utan jag och maken också. Jättetrevligt att sitta och ta ett glas vin med tilltugg där. Det har verkligen blivit en favoritplats för oss i köket. En bänk vi förr hade som avlasnting och ställde fram kastruller vid middagstid är nu kökets centrum.

Förvara barnsaker

Varje vår brukar jag storstäda huset. Det är välbehövligt kan jag säga fast jag får också en sådan ångest. Jag är inte bra på att göra mig av med saker utan är en liten hamster ibland. Mina egna kläder har jag inga problem att slänga, men barnens! Samma sak med leksaker, det är så mycket minnen i dem. Vissa kläder och leksaker har jag skänkt till välgörenhetsorganisationer. Det här är hemskt att säga men jag ångrar mig ibland att jag gör det. Tänk om de vill ha dem då de är äldre.
leksaker

Jag har inte bra förvaringsmöjligheter här hemma men jag hyr ett förråd. Det är ett varmt förråd så ingen risk att prylarna förstörs. Ligger det i kyliga och fuktiga källarförråd så blir kläder och exempelvis barnböcker lätt mögliga. Det är dessutom övervakat så det är säkert. För att vara ett förråd Stockholm så är det prisvärt måste jag säga. Alla vet ju vad höga bostadspriserna är här så de extra kvadratmetrarna jag hyr är en droppe i havet.

Är ni duktiga på att rensa ur barnens saker eller hur förvarar ni dem?

Bröderna Lejonhjärta 2017

En av mina favoritböcker är Bröderna Lejonhjärta. En väldigt fin berättelse av Astrid Lindgren som tar upp det svåra ämnet döden på ett väldigt fint sätt. Det är en barnbok och för barn som varit med om traumatiska ögonblick kan jag istället tipsa er om Ahum som har väldigt fina psykologer. Fast för trygga barn tycker jag att Bröderna Lejonhjärta öppnar upp för lite djupa perspektiv att prata med barnen om deras tankar kring detta ämne. Döden är ju annars väldigt tabu i vårat samhälle. Särkilt när det gäller sjuka barn.

Jag gråter alltid när jag läser Bröderna Lejonhjärta och jag blev väldigt glad när jag för några år sedan läste att den skulle filmatiserats. Den har blivit film en gång 1977 av Olle Hellbom, men det skulle ske en ny filminspelning som skulle släppas i år, alltså 2017. Regissör är Tomas Alfredsons och det rapporterades att detta skulle bli den dyraste nordiska film någonsin. Med en budget på över 300 miljoner. Fast sedan blev det tyst. Är det någon som vet något mer om filmen och när det kommer att släppas? Den är väl ändå inte helt lagd på is? Jag hoppas inte det för som jag skrev är verkligen det här en av mina favoritberättelser.
brjjr

En resa till Tomtens rike

Mina barn älskade årets julkalender. Deras nya idol heter numera Selma. Till och med snöprinsessan Elsa har fått gett vika för nu är det bara Selma, Selma, Selma. Ja barnen farmor har till och med stickat samma halsduk och mössa som Selma har. Vilken lycka! Eftersom mina barn blev så galen i Selma så köpte jag en julklapp i sista minuten. I sommar ska hela familjen hitta tomtens rike. Ni må tro att det tindrar i barnen ögon.

Det är givetvis till Dalarna vi ska bege oss. Vi blir borta i fem dagar och kommer att bo i Tällberg. De hade bra erbjudande för familjer under sommaren. Därifrån gör vi sedan utflykter och självklart kommer en dag att spenderas i Tomteland i Mora.

Det finns nog ingen person i vår närhet som inte vet att mina barn minsann ska resa till tomtens rike precis som Selma. Det är helt underbart med barn att de kan utstråla sådan genuin glädje och förväntan. Ett tips till alla er med barn som också blev lika förtjusta i Selma som mina.
selma

Julkalendern och sjukstuga

Hej hej som ett brev på posten avlöser sjukdomarna varandra. Det är något med december och sjukdomar i våran familj. Februari kallas skämtsamt vabruari men december är lika illa hos oss. Först hade hela familjen vinterkräksjukan och nu har den minsta halsfluss och bihåleinflammation. Var och träffade en riktigt trevlig stafettläkare igår på vårdcentralen som skrev ut antibiotika, så nu hoppas vi på snabb tillfriskning och att resten av familjen får vara friska över jul och nyår.

Det är tur att Öppet Arkiv finns med massor av julkalendrar att underhålla sjuka barn med. Just nu tittar vi på Sunes Jul. Jag skrattar så jag gråter. Det var verkligen en underbar kalender. Fast jag gillar årets kalender också. Har bara sett tre avsnitt ännu men den verkar lovande. Det är så mysigt med julen och julkalendern tycker jag är en fantastisk tradition. Jag har ingen favoritkalender utan tycker att många varit bra. Har du någon favoritkalender?


(Tror många föräldrar kan relatera till detta klipp även om det är lite överdrivet 😉 )

Att vakna upp i Narnia

Ni känner till böckerna om Narnia, eller hur? De är skrivna ac C.S Narnia. Det finns sju böcker om Narnia men ”Häxan och Lejonet” är den mest kända. Där hittar barnen vägen till Narnia genom en garderob. Barnen kliver in i ett vackert vinterlandskap. Fast under ytan vilar ondska.
nara

Ungefär så kände jag idag då jag vaknade. Jag vaknade till ett sådant vackert vinterlandskap att jag misstänkte att jag klivit in genom en mystisk garderob i sömnen. Det har snöat några dagar i Oskarshamn och allt är så fint. Det blir så ljust och TYST då snön kommer. Som jag har vadd för öronen. Fast precis som i sagans värld ruvar ondskan, trots vinterns skönhet.

Det är halt som tusan och rent ut sagt, livsfarligt att gå. Jag är verkligen glad att jag hann få på mina vinterdäck precis innan snön och halkan kom. Jag hittade riktigt prisvärda vinterdäck på en bra site för biltillbehör på nätet. Så jag tar mig till jobbet och får iväg ungarna till dagis åtminstone. Bara att hålla tummarna att dagisfröknarna också fått på vinterdäcken så de tar sig någonstans. Inget gott som inte för något ont med sig 😉

Fredagsmys!

 

Hej alla vänner!

Äntligen står det fredag i kalendern och vi alla är hemma och har myst ner oss i soffan. Det är fortfarande inte läggdags ännu för ungarna så just nu är vi i första delen av fredagsmyset. När de sedan hoppar i säng så stänger jag av barnfilmerna och hittar något mer vuxet att titta på, hållet upp ett glas vin och sen är jag himla sugen på ost idag. Jag har någon brie och lite annat i kylen så det blir nog mitt snacks för kvällen. Frågan är bara vad jag ska sätta igång för någon film. Har inte lust att se någon komedi eller någon romantiskt komedi. Jag är riktigt sugen på något drama, men har verkligen noll koll på vas om kommit på senaste.

Har ni kanske några bra drama-tips?

pop

Bulldag, idag!

Hej alla glada!

Idag är det bullstuga här hemma då ungarna ville baka när de vaknade. Så det var bara till att kavla upp ärmarna och sätta igång. Vi har hittills gjort drömmar och håller nu på med kanelbullar. Så det blir god fika i eftermiddag, vill jag lova. Himla tur Sussie har som ska komma hit i eftermiddag. Då bjuds hon på nybakade bullar! Det är ju inte fy skam! Vad gör ni för mys idag?

bull

Idag firar vi Sverige!

mys

Det brukar ju klart inte firas så mycket mer än på Skansen kring kungafamiljen, men i år ska det blir ändring. Jag har bestämt mig för att vi faktiskt ska ha traditioner även på nationaldagen. Så idag har jag tillagat och packat picknick och vi ska snart ta oss till parken för lunch med flaggor och ballonger. Efter det, beroende på vädret, så vill jag att vi gör något riktigt roligt tillsammans. Att man kan fira Sveriges värderingar med att ta vara på den här lediga dagen och vara tillsammans och ha kul. Låter inte det som en riktigt bra tradition? Att bestämma att varje år den 6:e juni, så ska man ha det riktigt mysigt tillsammans! ♥︎